KULTURSPANNMÅL OCH SURDEG

Kulturspannmål är äldre sädesslag med mer smak och högre näringsinnehåll. Det är ekologiskt, KRAV-märkt och helt utan tillsatser. De lämpar sig väl för ekologisk odling då de är motståndskraftiga mot sjukdomar och klarar tuffa väderförhållanden bättre än konventionella sorter. 

Surdeg kan tyckas trendigt men det är så människan har bakat bröd i flera tusen år. Jäst är en nymodighet i sammanhanget. Surdeg gör tack vare den långa jäsningen att mycket mer smak utvecklas i bröden och att alla de näringsämnen som finns i spannmål görs tillgängliga för kroppen att ta upp. Surdeg och kulturspannmål kräver att man jobbar varsamt med råvarorna och gör att bröden blir mer hälsosamma.

Eldrimner_certifieringsmarke_web.png

Certifierad mathantverkare

Hobergs Surdegsbageris bröd och de flesta produkter är certifierade av Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk. Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.