STARTA EN SURDEG

DET ÄR INTE SVÅRT ATT STARTA SIN EGEN SURDEG. DET ENDA DU BEHÖVER ÄR MJÖL OCH VATTEN. ANVÄND EN GANSKA STOR BURK DÅ SURDEGEN EXPANDERAR MYCKET. GLAS ELLER PLAST GÅR BRA VILKET SOM. FÖR ATT LÄTTARE FÅ IGÅNG SURDEGEN KAN DET VARA BRA ATT ANVÄNDA EN DEL STENMALET FULLKORNSMJÖL.

DAG 1

BLANDA 1 DL VATTEN OCH 1 DL MJÖL I EN VÄL RENGJORD BURK. BLANDA NOGA, DET SKA VARA UNGEFÄR SOM TJOCK VÅFFELSMET I KONSISTENSEN. TILLSÄTT MER MJÖL ELLER VATTEN FÖR ATT FÅ RÄTT KONSISTENS. LÅT BURKEN STÅ FRAMME I RUMSTEMPERATUR MED LOCKET PÅ ELLER LITE PÅ GLÄNT. 

DAG 2

MATA SURDEGEN MED 1 DL MJÖL OCH 1 DL VATTEN

DAG 3

MATA SURDEGEN MED 1 DL MJÖL OCH 1 DL VATTEN

DAG 4

NU HAR DU FÖRHOPPNINGSVIS EN BUBBLANDE SURDEG SOM ÄR REDO ATT BAKAS MED. OM INTE SÅ HÄLL UT CA HÄLFTEN OCH MATA IGEN. LÅT BURKEN STÅ PÅ ETT VARMT STÄLLE MEN EJ ÖVER 42 GRADER. 

SURDEG FINNS ATT KÖPA I BAGERIET BÅDE FÄRSK OCH TORKAD!

GRUNDRECEPT:

1,5 KG DEG (2 BRÖD)

500 G VATTEN (GANSKA VARMT CA 30-35 GRADER)

750 G LANTVETE (ELLER ANNAT SIKTAT VETEMJÖL)

50 G FULLKORNSRÅG

250 G SURDEG

20 G SALT

BLANDA ALLT TILL EN HELT SLÄT DEG OCH LÅT DEGEN STÅ CA 30 MIN. VIK SEDAN DEGEN EN GÅNG I KVARTEN 3-4 GÅNGER. DRA I DEGEN FRÅN KANTERNA OCH VIK IN TILL MITTEN FRÅN ALLA FYRA SIDOR. DETTA IHOP MED VILAN BYGGER UPP GLUTENTRÅDARNA I DEGEN.  DET FINNS MASSA FILMER OM VIKNINGAR PÅ YOUTUBE. LÅT SEDAN JÄSA TILL NÄSTAN DUBBEL STORLEK I EN PLASTLÅDA MED LOCK ( DETTA TAR MELLAN 1-4 TIMMAR) . SJÄLP UPP DEGEN PÅ ETT BAKBORD OCH RUNDDRIV BRÖDEN SÅ ATT YTAN PÅ DEGEN ÄR SPÄND. LÅT VILA PÅ BAKBORDET 15-30 MIN. NU SKA DEGEN SLUTFORMAS. VÄND DEGEN FÖRSIKTIGT OCH FORMA LÄTT TILL ETT BRÖD GENOM ATT VIKA/NYPA IHOP DET.  LÄGG DEGARNA I JÄSKORGAR  MED SKARVEN UPP ELLER  EN SIL/SKÅL MED MJÖLAD DUK I. STÄLL IN I KYLEN OCH LÅT JÄSA 12-24 TIMMAR TÄCKT MED HANDUK.

 

AVBAK. VÄRM UGNEN TILL 250 GRADER, ANVÄND GÄRNA BAKSTEN ELLER BAKSTÅL, ANNARS EN UPPOCHNEDVÄND PLÅT.  STJÄLP UPP DEGEN PÅ EN BRÖDSPADE ELLER NÅGOT SOM GÅR ATT SKJUTSA IN I UGNEN. SNITTA MED EN VASS KNIV SÅ ATT BRÖDET KAN EXPANDERA LÄTT I UGNEN OCH FÖR ATT FÅ ETT VACKERT BRÖD. TILLSÄTT VATTEN I UGNEN TEX GENOM ATT STÄLLA EN ROSTFRI SKÅL I BOTTEN PÅ UGNEN FÖR ATT FÅ ÅNGA. BAKA PÅ 250 GRADER I 15-20 MIN, SÄNK SEDAN TILL 225 GRADER OCH GRÄDDA YTTERLIGARE 15-20 MINUTER. BRÖDET ÄR KLART NÄR DET HAR EN INNERTEMPERATUR PÅ 96 GRADER OCH LÅTER IHÅLIGT NÄR KNACKAR PÅ BOTTEN AV BRÖDET. MAN KAN OCKSÅ BAKA AV BRÖDET I EN UPPVÄRMD GJUTJÄRNSGRYTA. DÅ LÄGGER MAN NER BRÖDET I GRYTAN, SÄTTER PÅ LICKET. BAKA I 20 MIN MED LOCK, SEDAN TAR DU AV LOCKET FÖR ATT BRÖDET SKA FÅ FÄRG YTTERLIGARE 15-20 MIN. LÅT SVALNA OCH NJUT!